torsdag 19 maj 2016

Viktigt viktigt....

Vi vill börja med att tacka för alla ni som kom på vår Familjekväll igår och hoppas ni tyckte den var lika lyckad som barnen gjorde.

Jag har fått svar på frågan när det gällde kommentarer på bloggen.
-Om man ska kommentera på bloggen via telefonen måste man ha Google konto annars kan man inte kommentera.

-så om man inte har Google konto så får man kommentera via datorn eller paddan.


* OBS OBS OBS
Om man vill ha dockteater filmerna ifrån gårdagens familjekväll  så får man skicka ett mejl till idagul@edu.gislaved.se så kommer man få filmerna skickade till sig via mejl.


Recept på dadelbollar:

10–12 dadlar
2 ½ dl havregryn
½ msk kakao
1 dl kokos
25 g sötmandel, hackad
 (kan uteslutas)
½ dl kokosolja
1 nypa salt
3–4 msk kaffe (halva mängden kan bytas ut mot vatten för mindre kaffesmak)

Garnering
kokos (eller hackad sötmandel)

GÖR SÅ HÄR

1. Ta ut kärnorna ur dadlarna och lägg dem i en skål.

2. Mixa sönder dadlarna ihop med havregrynen till en kladdig massa. Använd en mixerstav eller hushållsmaskin med knivar.

3. Tillsätt kakao, kokos, kokosolja, salt och kaffe, lite i taget (efter smak och lagom konsistens). Fortsätt mixa ihop allt till en kladdig smet som det går att rulla bollar av.

4. Gör bollar av smeten och rulla dem i kokos (eller hackad sötmandel). Om smeten är för torr kan du tillsätta lite vatten eller mer kaffe så bollarna blir kladdigare och kokosen fäster bättre. Förvara bollarna i kylen eller frys in dem och ta fram vid behov.


Enkla ljusa frallor. 

Goda till frukost, fika, till soppa eller som kuvertbröd åt det mesta. 
Du kan byta ut en del av vetemjölet mot siktat dinkel, speltvetemjöl, durumvetemjöl eller grahamsmjöl. 
Vill du ha frallor till frukost kan du blanda och jäsa degen kvällen innan, baka ut den och forma till frallor du placerar på plåtar. Ställ sedan att kallt i kylen över natten. De behövs ej täckas över. Baka sedan frallorna på morgonen

Ingredienser:

  • 13 dl vetemjöl special
  • 1 paket färsk jäst (50 gram)
  • 2 tsk salt 
  • 2 msk olivolja
  • 5 dl vatten
  • 0,5 dl mjölk eller filmjölk att pensla med (valfritt)
  • 1 dl frön som vallmofrön, sesamfrön, solrosfrön eller pumpakärnor att strö över frallorna (valfritt)


Tillagning:

  1. Med färsk jäst: smula jästen i en stor degbunke. Tillsätt och rör ut jästen i fingervarmt vatten (38 grader). 
  2. Blanda i vetemjöl, olivolja och salt. Knåda till en fast deg. 
  3. Knåda degen ca 5 minuter för hand eller i degblandare. 
  4. Låt degen jäsa övertäckt i degbunken i 30 minuter. Gärna på ett varmt ställe. 
  5. Sätt ugnen på 225 grader. 
  6. Dela degen i tre delar. 
  7. Rulla ut till tre avlånga degbitar likt baguetter. 
  8. Dela varje del i lite snett i förslagsvis 6 frallor till totalt 18 frallor. Vill du ha rundare finare frallor så rullar du varje del till en boll. 
  9. Smörj en bakplåt med lite olja eller lägg på ett bakplåtspapper. 
  10. Lägg frallorna på plåten med några cm mellanrum. 
  11. Låt jäsa övertäckta 20 minuter.
  12. Valfritt är också att pensla frallorna med lite mjölk eller filmjölk. Vidare kan man strö över frön som vallmofrön, sesamfrön, solrosfrön eller pumpakärnor. 
  13. Grädda frallorna i 15 minuter i mitten av ugnen tills de fått fin färg. 
  14. Ta ut frallorna och låt svalna på galler några minuter innan servering.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar